Start Wat is ... Vergoedingen Betaling

Wat is oefentherapie Cesar?

Oefentherapie Cesar is een paramedische behandelmethode, gericht op behandeling en voorkoming van klachten ten gevolge van een onjuist houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking of ziekte.

Basisgedachte:

Mensen bewegen. Wij lopen, gaan zitten, staan op, bukken, tillen en springen, ieder op zijn manier, maar niet iedereen gebruikt daarbij dezelfde spieren in dezelfde mate. Onze bewegingen en het aanleren van nieuwe bewegingen gebeurt grotendeels onbewust. Op deze manier ontwikkelt iedereen zijn/haar eigen houdings- en bewegingsgewoonten.

Niet al onze gewoontes zijn goed voor ons lichaam. De basisgedachte van oefentherapie Cesar is:

Dat er een optimaal basispatroon van bewegen is aan te wijzen

Dat iedereen zijn houdings- en bewegingsgewoonten kan ontwikkelen en/of beïnvloeden via een gericht leerproces

Bewegen wordt ‘goed’ genoemd als o.a. spieren optimaal samenwerken, gewrichten op de juiste manier worden belast en de belasting en belastbaarheid met elkaar in balans zijn.

Goed, kwalitatief en gezond bewegen voelt rustig aan en verloopt zonder onnodige spierspanningen. De bewegingen gaan dan soepel en natuurlijk. Door goed bewegen kunnen lichamelijke klachten voorkomen worden en de reeds bestaande klachten kunnen verminderen en/of verholpen worden.

Rustig de tijd nemen om het lichaam te laten wennen aan een nieuwe beweging is er voor de meeste mensen niet bij. Het nieuw geleerde moet, het liefst, direct goed en snel. Dat ons lichaam, bij het doen van nieuwe dingen tegensputtert, omdat het nieuw geleerde niet gelijk automatisch gaat, zijn we ons vaak niet bewust. Als we de spanning voelen, denken we dat de extra spanning die we voelen, komt door onze hoge inzet om het goed te doen. Bij alles wat makkelijk en soepel verloopt rijst bij velen van ons de vraag: “Levert dit wel voldoende op?”

Door je bewust te worden van je lichaam, je bewegingen en de manier waarop je beweegt, wordt je je tevens bewust van onnodige spierspanningen en eventueel verkeerd gebruik van je lichaam.

Eenmaal bewust hiervan, kun je jouw gewoonten veranderen en nieuwe gewoonten aanleren. Goed bewegen is te leren, volgens een motorisch leerproces, de bewegingsleer van Mevr. M. Cesar.

Deze bewegingsleer is uitgegroeid tot een volwaardige paramedische behandelmethode: Oefentherapie Cesar.